söndag 19 juni 2011

Glas i alla dess former

Glas är ett gammalt och väl använt material i smycken. Det roliga är ju att glas till största delen består av sand, och det gör det hela ännu mer fascinerande. Att sand kan bli glas? Trolleri. De första glasföremålen kommer från cirka 6 000 f. Kr men det var långt senare som man började blåsa glas, cirka 50 f. Kr. Och det var sen, som med mycket annat, romarna som var först med att slipa glas och Venedig blev centrum för glastillverkning. Om du besöker Venedig är en tur till öarna utanför (Murano, Burano och Torcello) självklart, där finns fantastisk glastillverkning! Muranoglas är ett mycket känt glas. De har ett glas som bland annat heter millefiori (tusen blommor) och det är små små glasblommor i mängder med färger, insmält  i ofärgat glas. Har köpt sådana pärlor men de är svindyra… Håll utkik.
Tills dess får ni kika på lite olika former av glassmycken som jag gjort. Först ut är två halsband och ett par örhängen med glasmynt som skiftar i guld, turkos och grönt. Mynten är formade som non-stops och skiftar fint och varierat. Mynten är 20 mm i diameter och ganska tunga.
Örhängena har stängningsbara silverpläterade krokar. Total längd 65 mm.

130 kr + porto
Halsbandet med länkar mäter 50 cm med förläningskedja. De stora länkarna är 40 mm. Stort och coolt på - om man vågar!

Sålt till T på jobbet, till hennes mamma

Samma glasmynt finns i nästa halsband som har sju stenar centralt kombinerat med en halvgrov länk, och hela halsbandet mäter cirka 54 cm. Låset är en karbinhake i form av ett hjärta. I stilen lite mer klassiskt. Vill du ha ett mer klassiskt lås kan jag byta.

240 kr + porto
Fusing är en kul teknik. Jag gick på en kurs och gjorde ett antal smycken tillsammans med dottern! Man skär olika färgade glas i bitar och passar ihop bitarna till en mosaik som smälts och formas i fusingugnar. Alla fusingsmycken är gjorda av mig. Tänk på att fusat glas är unikt, det går aldrig att göra två lika glassaker, glas är ett levande och lite nyckfullt material. Du ser det på örhängena, de är inte identiska. Men det är också charmen med glas!
Hänget här är stort och maffigt, kedja eller läderband får du stå för. Hänget är nästan 40 x 40 mm och totalt galet i färgval, men man kan inte missa detta hänge.'

210 kr + porto

Nästa hänge sitter på ett organzaband i ljust ljust rosa. Hänget skiftar i hallonfärg och en opak lätt mintfärg. Längd 45 mm. Väldigt skirt och luftigt. Tar upp ljuset fint.
240 kr + porto
Örhängena sitter på så kallade stängbara brisyer, silverpläterade, och är cirka 30 mm långa och 2 mm tjocka, lite bulliga. Det glas som man smält in i det andra glaset är så kallat diokritiskt glas. Detta glas är ytbehandlat med olika metalliska oxider som gör att att glaset antar olika färgskepnader beroende på vilken vinkel man ser ifrån. Fusingtekniken bygger mycket på att blanda diokritiskt glas och klart eller opakt (icke klart) glas.
190 kr + porto
Jag gör inte mycket ringar men har iallafall gjort en justerbar ring med fusat glas. Den går i hallonfärg och lila metallic. Den passar på mitt högra ringfinger och jag har stora knogar och lite knubbiga fingar så har du smala fingrar kanske den passar på långfingret. Diameter 20 mm och kan justeras till större. Själva glasdelen är 20 x 25 mm.

200 kr + porto

Sen finns det fint glas som är gjort med tekniken lampwork, då formar man pärlor eller mindre föremål av glaspinnar med hjälp av gasollåga.
Örhängena är ljust syrenlila och det speciella med lampwork är de små igelkottsliknande plupparna, här i en mörkare lila. Stenarna är 15 x15 mm och som små sockerbitar - 5 mm tjocka. Slutbara silverpläterade krokar.
150 kr + porto
Sist men inte minst i glasriket. Vi måste har ett hjärta. Ett svirlat hjärta, i en slags lampworkteknik. Detta hjärta har jag dock inte tillverkat. Det är 30 x 30 mm och bulligt och tjockt i orangea slingor varvat med silver. Länkarna på kedjan är 1 cm och riktigt grova, men passar bra med det stora hjärtat. Testade först en tunnare kedja, men det såg fjösigt ut. Längd cirka 56 cm. Låset är en karbinhake i form av ett hjärta.

180 kr + porto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar