lördag 18 december 2010

Julgodis gånger fyra

Klassiskt gott på julbordet är marsipan, kola, knäck, toffee, lakrits, lussebullar och pepparkakor. Detta gav mig inspiration till följande godsaker.
Marzipan: Halsband, halvstelt, lätt formbart med cool ärtgrön gummislang mellan marsipangröna glaspärlor och lampwork. Fin kedja som avslutas med en berlock med texten ”princess”, den gröna marsipanens beskyddare... Längden kan bli max 44 cm. Man kan också vira halsbandet runt handleden två varv.


170 kr + porto
Gingerbread: lustigt nog heter pepparkakor på engelska gingerbread, ingefärskakor. Det är visserligen ingefära i pepparkaksrecept. Men det var ganska länge se som man hade peppar i pepparkakorna också. Närmare bestämt på medeltiden.  Då blandade man peppar i degen. Peppar var då en av de viktigaste handelsvarorna från Orienten. Peppar var också det folkliga namnet på alla exotiska kryddor så det är inte så konstigt att pepparkakor heter lite olika på olika språk.
Detta armband ska jag ge bort till en gammal god vän! Det är halvstelt och består av svart gummi på silverfärgad koppartråd med tre stora lampworkpärlor. De mindre bruna glasstenarna är rökkvarts, där de mörkast också kallas morion.

Kola-toffee: kungen på godisbordet. Basen är tonvis med socker men också sirap samt grädde. Klassisk kola har för mig en ljus färg, ingen kakao i, och smaken är lätt bränd. Minns 5-öreskolan man köpte på ICA som barn, den hette Hemkola…
Armbandet Toffee är halvstelt och passar för en handled på cirka 17 cm. Tjeckiskt glas varvas med tibetsilver och nickelfria silverfärgade tuber.

140 kr + porto

Ett bra recept på kola (utan kakao ska det vara) kommer från Arla och åker fram varje år. Det blir cirka 6o stycken och koktiden är 15 – 30 min.
100 g smör
2 dl vispgrädde (riktig, inget magert trams)
3 dl strösocker, rör- eller muscovadosocker funkar också fint om man vill ha mer bränd smak
1 dl ljus sirap

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet (häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula). Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.
Liquorice: sist men inte minst, inget godisbord är komplett utan lakrits. Det här armbandet ser så gott ut att man vill sluka det direkt. Detta ska jag också ge bort, till en vän som gillar svart. Svart gummi varvas med svarta lampworkpärlor och däremellan silverstjärnor.

2 kommentarer:

  1. Snygga armband och lite tufft att använda gummislang

    SvaraRadera
  2. tack! gummislang var ett jättekul material att jobba i. och snyggt med stenar och silver...
    maria

    SvaraRadera