söndag 30 oktober 2011

Blågröna drömmar

Ett par ord om agat för att den är så speciell som sten. Agaten är en ädelsten som är uppbyggd av tunna parallella och olikfärgade skikt och bildar fina mönster. Stenens namn kommer från en flod på Sicilien, Achtes, men agater hittar man på andra ställen också, på så skilda ställen som Brasilien, Indien, Egypten, Skottland, Uruguay och Finland (!) En av många varianter på agat är att det mellan skikten i stenen bildas små förgreningar och dessa kallas dendriter (från grekiska dendron = träd). Det finns en agat som kallas trädagat där mönstret är trädliknande; hos mossagat har mönstret en mossas utseende. Det jag kom över var en spetsagat (Lace Agat) och varje sten är vid närmare anblick ett litet mästerverk!

Stenarna i smyckena i detta inlägg är mycket snyggare i verkligheten - än vad jag lyckas få fram idag. Eftersom ett kompakt mörker lagt sig i detta land måste man fota inomhus och utan rätt riggning så blir det inte optimalt. Silver kan se ut som guld m.m. Men om du vill ha en mer rättvisande bild av stenarna, kika på inlägget innan detta som jag tagit i dagsljus!

Smycken i blå spetsagat. Örhängena har silverpläterade krokar i en lite ovanlig form. Snygga på! Armbandet med länkar är 19 cm och ligger an runt armen då länkarna är välvda. Går ej att korta, obs! Armband nummer två med spetsagat har mellandelar i silverfärg och är ca 18 cm + 3 cm lång extrakedja.

120 kr + porto
180 kr + porto
170 kr + porto

Trädagaten i form av kors var en trevlig bekantskap. Armbandet är 19 cm långt men går att förlänga med en extrakedja om du vill. Agaten är varvad med små månstenar som är vita och mjölkigt opaka. Korsen är 12 x 12 mm. Det blev ett par örhängen också, på sterling silverkrokar.

180 kr + porto

110 kr + porto
 
En mix av gröna agater: i slät variant, facetterad, mörkare mossgrön mot lime och i lite olika storlek. I halsbandet är dessa varvade med små silverfärgade blommor. Längd 43 cm + 3 cm förlängningskedja. Armbandet har en knubbig kedja med stora länkar, på nästan 1 cm, och har ett stort karbinlås. Armbandet mäter totalt 19 cm men om det är för stort kan jag ta bort en länk. På hänger 8 facetterade limegröna agater. I samma stil finns två par örhängen, ett par med brissyrer som går att knäppa helt i silverplätering och gröna agater. Det andra paret har en vintage silver-look och de gröna agaterna i olika nyanser är varvade med limegröna sötvattenspärlor.

260 kr + porto
180 kr + porto
130 kr + porto
Dessa döpte jag till "Artichoke" då de i färg
helt smälte ihop med jordärtskockan!
150 kr + porto

Sist men inte minst en beställning som kunden inte sett än J Ett halsband på vintagekedja med snyggt haklås och tjocka bulliga droppar i mörkt turkosfärgad magnesit som har metallicstråk i sig. Tänkte lite på Cleopatra när jag såg det färdigt.. Konstigt så tankarna går!


1 kommentar: