onsdag 28 december 2011

Svart lava

Gjorde detta halsband i julklapp till min kompis S som gillar svart. Det finns inte så mycket snygga stenar i svart att välja på så det var kul att hitta dessa små runda lavastenar i en butik som säljer silver och halvädelstenar nära där jag bor. Tyckte fjärilen blev en snygg kombination också till de enkla stenarna.



Det här är några halsband jag tidigare gjort med svart lava. Båda är sålda men ger en bild av vilket snyggt material det är, det är också ganska tungt, trots att det är ett relativt poröst material!





Ja just det. Det coola med lava är ju det en gång i tiden var en glödhett material (typ 1000 grader) som kommit från jordens inre, så kallad magma! Lavan kan bli flera olika bergarter såsom pimpsten (som du kan slipa fötterna med), obsidian, basalt och porfyr (där det sistnämnda är så vackert att man smäller av, den finaste finns i Sverige enligt mig - Älvdalsporfyren.) Sen fastnade jag i de senaste artiklarna om att det kära Pompeji håller på att gå under; denna stad som begravdes under lava 79 f.Kr. och som grävdes ut först 1700-talet. Nu har man slarvat med underhållet av ruinstaden så flera hus har rasat i detta världsarv på Unescos lista... Mosaiker som är borta för alltid. Sniff. Under lava och aska höll sig Pompeji, men sen i solsken och dagsljus och regn har det alltså låtits förfalla. Tack och lov fattar borgmästaren i Neapel vad han sitter på för kulturskatt (!) och lovar pengar till restaurering från och med våren 2012. Den mest intressanta upplevelsen för den som besöker Pomeji är de kroppar som liksom frysts i dödsögonblicket då de blev täckta i lava och aska. Och här finns också de mest magnifika mosaiker - som bevarats av lava och aska.




1 kommentar:

  1. Väldigt snyggt, fjärilen var verkligen pricken över i:et!

    SvaraRadera