onsdag 28 mars 2012

Fotboll – Neapel – pärlor å lite mera…

Italien hägrar i sommar och då åker vi till ”vår” medeltidsby söder om Neapel. staden med det sjukt starkt klappande fotbollshjärtat. Laget kallas av folk Gli Azzurri – de himmels(azur)blå. Det är ett passande namn- för havet i Nepalbukten och ner längs Amalfi och Cilento är just azurblått i 180. Maradona är och förblir den stora stora guden i Neapel… Det finns inte ett café som inte har tapetserat sina väggar med bilder på sonen.

Napoli vann italienska ligan 1987 och 1990 och under dessa år var jag mycket i just södra Italien. En skandalmatch blev det 1987. När alla, och då menar jag alla, lämnade sina jobb för att kolla finalmatchen. Även de som inte hade biljett eller inte kom in vallfärdade till stadion. Efteråt var det många som fick besöka rätten och böta då de lämnat sina tjänster och poster på sjukhus (läkare och sjuksyrror), bussar och tåg (konduktörer), skolor (lärare) etc… När Napoli sen vann var hela stan dekorerad med himmelsblå lakan på de traditionella tvättlinorna som faktiskt löper över varenda gata i staden.

Med fotbollsminnen, Napoli, Medelhavet och den kommande sommaren på näthinnan riggade jag en litet projekt  till den lite mörka och regniga kvällen i Stoccolma. För jag vet att det finns många tjejer som förutom pärlor också gillar italiensk fotboll, mat och kultur ;)
Sötvattenspärlor i azurblått, silverpläterade delar, azurblå japanska
Miyuki-glaspärlor, vackert emaljhjärta och en idé om ett halsband...
Åsså lite Medelhav från "vår" balkong.




Bella Napoli. Panni stesi. Tvätt på lina.


Å för dig som kom på att du en gång i Napoli åt en pizza, som var den
godaste du smakat J. En pizza bianca, utan tomatsås, med färsk
basilika och buffelmozzarella, bakad i stenugn.. Mmmm.
Och för dig som fullständigt skiter i pärlprojekt och pizza.. Kika på den magiska Maradona (gillar de underbara 70-talsshortsen)!
A presto!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar